Een goede start

Een goede start van het jaar begint bij Bakker van Maanen. Wil je een verantwoorde keuze maken? Kie dan volkoren! Brood boordevol vezels, voedingsstoffen en vitamine. Ook wij, zijn bezig met het maken van een verantwoorde keuze. Om het iedere dag weer een beetje beter te doen. Benieuwd hoe wij dat doen?

Wij vertellen het jou in onderstaande video

 

 

Wat te doen met 'restjes' brood?

Wist je dat er jaarlijks 127 miljoen kilo brood wordt weggegooid? Dat komt neer op wel drie sneetjes brood per gezin per dag! Wil je zelf een steentje bijdragen aan minder voedselverspilling? Kijk dan eens wat voor lekkers je allemaal kunt maken van minder vers brood. Van tosti’s tot croutons voor in de soep, je kan er alle kanten mee op. Met deze receptenkaart bieden wij je graag wat inspiratie. Samen gaan we voor minder voedselverspilling!

Winactie
Heb jij ook een recept met ‘oud brood’ of heb je één van bovenstaande recepten gemaakt! Deel het op social media en tag @bakkervanmaanen.

Wie weet maak jij kans op één van onze katoenen broodzakken!

Tosti ’s

Tosti’s zijn bij uitstek dé uitgelezen opmakers van minder vers brood. Wist je dat je tosti zelfs lekkerder is wanneer je gebruik maakt van minder vers brood? Hierdoor wordt je tosti namelijk nog krokanter! Met tosti’s kan je eindeloos variëren, hierbij het recept van onze beroemde bakkerstosti. Ideaal brood voor dit recept: Alle broodsoorten!

Hoe maak je het?

1. Neem 2 boterhammen naar keuze, besmeer deze aan beide kanten met basilicummayonaise en beleg deze aan beide kanten met wat rucola en een plak kaas.

2. Snijd 1 tomaat in plakken en een halve rode ui in dunne ringen. Beleg een boterham met wat plakjes tomaat en de andere met rode ui.

3. Leg de boterhammen op elkaar en doe in het tosti-ijzer tot de kaas is gesmolten. Geen tosti-ijzer? Leg hem dan in de oven.

4. Serveer met wat extra basilicummayonaise.

Croutons

Lekker bij een salade of door de soep! Deze all-time favorite maak je in een handomdraai. Ideaal brood voor dit recept: Alle broodsoorten!

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden °C.

2. Snijd het brood in blokjes, natuurlijk met korstjes en meng deze in een kom met een flinke scheut olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden. Zorg dat alle blokjes voorzien zijn van de olijfolie en kruiden.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel hierover het brood en zorg dat de blokjes niet op elkaar liggen.

4. Bak ze in 8-12 minuten bruin en schep af en toe even om!

Panzanella

Een heerlijk frisse broodsalade uit Italië met verse basilicum, tomaat, rode ui en mozzarella. Binnen een mum van tijd op tafel! Ideaal brood voor dit recept: Handgemaakt desembrood, ciabatta of stokbrood.

Hoe maak je het?

1. Snijd 1 rode ui in dunne ringen, leg in een kom met een scheutje witte wijnazijn en laat dit even intrekken. Dit maakte de rauwe ui iets minder scherp.

2. Snijd 5 tomaten in stukjes, snijd een half brood in flinke blokjes en scheur 2 bollen mozzarella in stukken.

3. Meng alle ingrediënten door elkaar samen met wat rucola in een grote kom met 5 eetlepels olijfolie.

4. Bestrooi met wat blaadjes basilicum, peper en zout naar smaak en laat bij voorkeur een uurtje staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Tip: Je kunt zelf variëren met extra ingrediënten zoals paprika, komkommer en olijven.

Wentelteefjes

Van oudsher worden wentelteefjes al gemaakt om verspilling tegen te gaan. Doordat het brood wat ouder is en daarmee droger, wordt het vocht beter opgenomen wat zorgt voor en heerlijk smeuïg wentelteefje. Ideaal brood voor dit recept: boterhammen maar ook suikerbrood, stokbrood of plakjes stol.

Hoe maak je het?

1. Mix 2 eieren, 250 ml melk, 2 eetlepels (vanille)suiker en kaneel naar smaak goed door elkaar.

2. Haal de boterhammen door dit mengel, en laat de korst er lekker aanzitten, zonde om weg te gooien toch?

3. Zet een pan op het vuur en verhit een klontje boter in de pan.

4. Wanneer de boter gesmolten is, bak je de wentelteefjes om en om goudbruin. Serveer met wat vers fruit naar keuze.

5. Met deze mix maak je zo’n 8 wentelteefjes.